tiistai 10. syyskuuta 2013

3 kysymystä, monta vastausta...


Kahvikupposta nautiskellessa on hyvä polkaista vaihtoblogi käyntiin. Olen diplomi-insinööriopiskelija Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, jossa olen perehtynyt konetekniikan ja tuotantotalouden ihmeelliseen maailmaan. Viides vuosi opiskelua on nyt starttaamassa ja se tapahtuukin aiemmista vuosista poiketen Saksanmaalla. Kohteena on Otto von Guericke Universität Magdeburg. Kaupunki on siis Magdeburg ja yliopisto tuttavallisemmalta nimeltään OVGU. Tämän reissun tapahtumista ja juonenkäänteistä aion siis kirjoitella tässä blogissa. Moni on kysynyt seuraavia asioita, joten selvitänpäs teille kaikille hieman tarkemmin taustojani tekemistäni valinnoista vaihdon suhteen.

Miksikö vaihtoon?


Ajattelin, että nyt jos koskaan on hyvä tilaisuus hypätä pois ympärivuotisesta oravanpyörästä, jonka koulu ja työt ovat aikaansaaneet. Varmasti on hyvä haukata happea hieman erilaisessa ympäristössä ennen diplomityötä ja varsinaista valmistumista. Vaihtoon lähteminen varmistui puolisen vuotta sitten, jolloin suuntasin myös kesätöihin. Mielessä on siis ehtinyt pyöriä monenlaisia ajatuksia omasta matkasta maailmalla. Eikös se niin ole, että on lähdettävä hieman kauemmaksi, jotta voi nähdä lähelle?


Miksikö Saksaan?


No miksi ei? Kun kysytään mitä Saksasta tulee mieleen, niin useimmille tulee ensimmäisenä mieleen Berliini ja sen muuri tai Hitler. Oluenystäville tulee mieleen Oktoberfest, automiehille mersut sekä bemarit ja tietysti autobahn, musiikkitunneilla hereillä olleille Bach ja Beethoven, rankemman musiikin ystäville Rammstein tai Scorpions, urheilijoille ja erityisesti penkkiurheilijoille Bundesliiga tai formuloista tuttu Schumacher. Näin alkuun kuulostaa siis varsin maskuliiniselta maalta. Ihan toivottomalta maa ei näytä naiskauneuden suhteenkaan, sillä onhan Saksanmaalle syntynyt esimerkiksi Claudia Schiffer ja Heidi Klum.

Minulle tulee ensimmäisenä mieleen lähestulkoon Pyhä Kolminaisuus: olut, makkara ja leipä. En tiedä, mikä minua vaivaa, mutta ruoka ja juoma ovat aina mielessä. Eihän sille minkään voi, että on aina nälkä ja koko ajan jano. Okei, myönnän… Aina ei oo edes nälkä, mutta makunystyrät huutaa uusia makuelämyksiä oli ruokaa sitten saatavilla tai ei. Vaikka edellä mainitut peruselintarvikkeet yhdistetäänkin Saksaan helpoiten, on Saksan ruokakulttuuri kuulemma paljon rikkaampi kuin edes omat oletukseni ovat. Erityisesti alueelliset erot ovat suuret, joten ei auta muu kuin lähteä tutustumaan. Luultavasti ruualla kuitenkin pärjää talvenkin yli, sillä suola-, rasva- ja lihapitoisuus on taattua saksalaiseen tapaan tehdyssä ruuassa.

Saksan suuri historiallinen menneisyys ohittaen voidaan kohdallani tärkeimpänä vaihtokohteen valinnassa pitää kieltä. Vaikka kielimiehenä ei nyt Siitä kuuluisasta kielestä puhutakaan, niin kielen takia se Saksa vaihtokohteeksi valikoitui. Onhan saksa puhutuin äidinkieli Euroopassa. Halusin yhdistää englannin ja saksan kielen opiskelun samaan reissuun, jonka takia valitsin englanninkielisiä kursseja ja tietysti itse saksan kielen kursseja.

Osaatsä saksaa!?

Vitosluokalla se alkoi, nimittäin saksan kielen opiskelu. Se on jatkunut ylipistoon asti lukuun ottamatta muutaman vuoden taukoa tuossa lukion jälkeen. Välillä se oli aika vastenmielistä lukea sanoja tai päntätä kielioppia niin kuin varmasti suurimmalle osalle teini-ikäisistä. Kyllähän se jo ala-asteelaisena vaati hieman erilaista omistautumista opiskelulle, kun piti lähteä omasta lähikoulusta keskustaan saksan tunnille. Asiaa tietysti vaikeutti se, kun suurin osa kavereista lähti samaan aikaan kotiin pelaamaan sitä kuuluisaa PlayStation 1:stä… Ei ollut HD-kuvaa, mutta varmasti yhtä paljon adrenaliinipurkauksia ja huutoa pelikokemus aiheutti, kun kaveria vastaan kisattiin. Onneksi paras kaverinikin päätti lähteä pleikkarin pelaamisen sijaan opiskelemaan saksalaisen suhuässän sovittamista syljen sekaan.

Saksan tunnillakin voitokkaita onnistumisen tunteita tuli, kun sain ekan kiitettävän arvosanan kokeesta. Välillä ei kuitenkaan onnistunut yhtä hyvin ja keskittyminen oli heikompaa, kun ne luokan tytötkin olivat siinä vieressä. Eihän heistäkään mitään vielä silloin ymmärtänyt, mutta tunnit ne vilisivät nopeasti, kun tiivis porukka jutusteli keskenään. Valitettavasti se tapahtui suurimmaksi osaksi kyllä suomeksi. Terveisiä vaan Rellulle ja Jukkikselle, jos joskus saatte selville, että päädyin oikeasti Saksaan hieman pidemmäksikin aikaa kuin itsekään olisin osannut kuvitella.

Lappeenrannassa päätin jatkaa saksan opiskelua muistin virkistämiseksi. Tämä ilmeisesti roihautti pienen nuotion sisimpään, kun päätin hakea Saksaan opiskelemaan. Faktahan kuitenkin on se, että parhaiten kieltä oppii siellä, missä sitä puhutaan äidinkielenä. En siis vielä voi sanoa osaavani, en edes kunnolla ymmärtäväni. Kuitenkin uskalsin allekirjoittaa vuokrasopimuksen saksaksi ja kuvittelen edelleen selviäväni siellä hengissä. Sen pystyn varmaksi sanomaan, että kielitaito on ruostunut vuosien myötä. Vaihto-opiskelun saa aloittaa joko osallistuen pari viikkoa kestävälle orientaatiojaksolle tai hieman myöhemmin suoraan varsinaisille kursseille. Ruostuneen kielitaidon takia päätinkin lähteä suositelluille orientaatioviikoille, koska siihen sisältyy intensiivinen saksan kurssi. Tietysti samalla tapaa muita vaihtareita ja on aikaa tutustua kaupunkiin.
 
Ennen Magdeburgiin lähtöä aion kuitenkin viettää pitkästä aikaa kesälomaa, joka on pysynyt opiskelijalle lähes tuntemattomana käsitteenä koko yliopiston ajan. Töiden loputtua (tapahtui reilu viikko sitten) ajattelin, että nyt minulla on kolme viikkoa aikaa levätä ennen vaihtoon lähtöä. Kuitenkin kalenteri on saanut varsin paljon täytettä ja se jatkaa täyttymistään edelleen. Suuntasin lomalle veljeni luokse Brysseliin ja nyt on jo kiire varaamaan seuraavaa matkaa ennen vaihtoa. Ensimmäinen viikonloppu takana ja mitä onkaan tullut nähtyä, tehtyä ja koettua. Pysykäähän kanavalla, niin tiedätte mitä tapahtui ja tulee tapahtumaan…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti