sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Kurssit ja tentit



Vaihtoblogin pakollisiin asioihin kuuluu kirjoittaa jotain vaihdossa suoritettavista kursseista ja tenteistä. Itse kävin täällä alussa olleen saksan intensiivikurssin lisäksi 4 kurssia. Kielikursseja kävin Saksan basicin ja grammarin sekä englannin presentation kurssin. Tekniikan opiskelijana halusin tutustua täällä johtamisen ja kauppatieteiden saloihin, jonka takia valitsin molempia laatuja.

Ilmoittautuminen

Ensimmäisenä haluan mainita saksalaisesta byrokratian noudattamisesta ja noudattamatta jättämisestä. Täällä deadlinet ovat nimensä mukaisesti viimeisiä mahdollisia päiviä, eikä muttia tunneta. Aivan ensimmäiseksi tulee ilmoittautua kielikursseille onlinena kielikeskuksen oman Moodlen avulla, jonne pääsee koulun tunnuksilla. Tässäkin tulee huomioida, että ensiksi pystyy ilmoittautumaan vaan Deutsch als Fremdsprache -kursseille ja tästä viikon päästä vasta muiden kielien kursseille. Ilmoittautumisaika alkaa tyypillisesti maanantaiaamuna ja silloin kannattaa laittaa kello herättämään, sillä kurssit täyttyvät varsin nopeasti, eikä niillä välttämättä ole tilaa. Se on suomeksi sanottuna voivoi, jos et mahdu. Jonotuslistalta on mahdollista päästä mukaan kurssille. Jonotuslistalta pääsee edelleen ilmoittautumisjärjestyksessä mukaan, mikäli joku on ilmoittautunut kurssille huvikseen. Eli kannattaa mennä ensimmäiselle tunnille kärkkymään, mikäli sinne halajat, eikä muita kurssi-/aikatauluvaihtoehtoja ole. Myös kaikki kielikurssit maksavat. Erasmusopiskelijat saavat saksan kielestä ilmaiseksi ensimmäiset 6 opintopistettä, mutta esimerkiksi englannin 2 opintopisteen kurssini maksoi 40 euroa. Vaikka kuulostaakin huonommalta kuin Suomen diilit, niin opetus kielikursseilla oli erittäin laadukasta! Itsellä kävi ainakin hyvä säkä opettajien kanssa.

Kauppatieteiden puolella kursseihin ei tarvitse ilmoittautua. Tässäkin on kuitenkin pari muttaa sekoittamassa pakkaa. Esimerkiksi managementin ensimmäisellä luennolla käskettiin nimenomaan ilmoittautua koulun oman Moodlen kautta, jotta he tietävät monta ihmistä kurssilla on ja osaavat varata oikean kokoisen luokan. Huomatkaa, että löytyy siis kaksi eri Moodlea ja osa luennoitsijoista käyttää lisäksi myös omaa nettisivustoaan tiedon jakamiseen. Jos kurssilla on tutoriaalit, niin niihin ei yleensä tarvitse ilmoittautua, riittää kun vain menet itsellesi sopivana ajankohtana paikalle. Kauppatieteiden ja management puolen kursseja järjestetään erittäin paljon englanniksi ja myös osa saksalaisista on suorittamassa tutkintoaan englanniksi. Kielitaito professoreilla on ihan huipputasoa.

Tentteihin tulee ilmottautua oman tiedekunnan examination officessa, eli prüfungsamt:ssa erikseen ja se tulee tehdä parin viikon aikana lukukauden alkupuolella kurssien käyntiin saamisen jälkeen. Vissiin myös onlinena voi ilmoittautua, mutta tästä ei ole itsellä kokemusta. Kielikurssien tentteihin ilmoittaudutaan kirjallisilla kaavakkeilla, joita saa joko opettajalta tai kielikeskuksen toimistosta.

Arvosanat Saksassa: 1 paras ja siitä 0,3 välein kohti 4:sta, joka on siis Suomen tolppa. Kaikki yli nelosen on = failed. Erasmusopiskelijalla ei käytännössä ole uusimismahdollisuutta, jos et vietä täällä kahta semesteriä. Vuosittain järjestetään ilmeisesti kaksi tenttiä, toinen kesällä ja toinen talvella.

German A2 Basic & Grammar (10 ECTS)

Saksan kursseista voi valita pelkästään perusosan ja halutessaan lisäksi myös kielioppiosuuden. Suosittelen molempia. Silloin viikossa on opetusta 8 tuntia ( 6h basic & 2h grammar ). Saksan ope oli huippu, eikä tämä ole kirjoitettu opettajan koulun rahoilla joulubileisiin ostamien herkkujen ja glühweinin takia, vaan siksi, että hänellä oli erittäin hyvä asenne opettamiseen! Kielikurssin tason saa Erasmusopiskelija itse päättää. Itse valitsin tällaisen perustason, koska siinä keskityttiin olennaisimpiin kielioppiasioihin ja käytännön sanastoon, mitä todennäköisimmin tarvitsee elämässä. Esim. yläasteella opetellulla pluskvamperfektillä ei tee käytännön elämässä yhtään mitään. Kurssilla siis keskityttiin olennaiseen ja mikä oli myös erittäin positiivista huomata, niin kerrattua ja opittua sanastoa huomasi heti tarvitsevansa kaupungilla. Ensimmäisen viikon aikana saat myös tarvittavat tiedot oppikirjasta, jotta voit käydä ostamassa sen. Oma kirjani maksoi 24,50 euroa sisältäen pari CD:tä ja ratkaisuvihkon.

Aluksi puhuminen oli todella jäykkää, mutta kyllä se siitä lähti sutjaantumaan. Kertaus on opintojen äiti ja olihan viime kerrasta saksan parissa jo viitisen vuotta, eli sanasto oli erittäin hukassa. Täytyy kyllä myöntää, että siitäkin oli hyötyä, että yläasteella on jankattu ausbeimitnachseitvonzuuta ynnä muuta settiä, mutta moni asia kirkastui minulle vasta täällä! On se jännä, miten saksalainen osaa opettaa saksaa vieraana kielenä selkeämmin suomalaiselle kuin suomalainen saksaa ruotsalaisella aksentilla puhuva peräkamaripoika. Jotkin asiat muistin jopa oppineeni erilailla kuin Saksassa opetetaan, mutta lähdekritiikki ja tulevaisuuden kohdeyleisö huomioiden, taidan luottaa tähän viimeiseksi opittuun kuitenkin eniten.

English UNIcertIII/B Presentations (2 ECTS)

Englannista löytyy A- ja B-kursseja, mitkä ei suinkaan tarkoita kielitasoa vaan järjestystä 1 ja 2. Mistään tätä ei tietenkään voinut tietää ja ilmoittauduin B-kurssille, koska siellä oli tilaa ja se sopi lukujärjestykseen parhaiten. Ensimmäisellä tunnilla ilmoitetaan, että etten voi käydä tätä, koska A-kurssi ei ole suoritettu. WTF? Niin ja ilmoittautumisaikahan on tietenkin päättynyt ennen kurssien alkamista. Siitä sitten nokka kohti kielikeskuksen päättäviä tahoja ja sain sovittua itseni kuitenkin B-kurssille, koska siellä oli tilaa. Kielitaso englannin kursseilla on C-tasoa. Presentation kurssille tyypillisesti siellä harjoitellaan esitysten pitämistä ja opetetaan seikkoja, joita niiden tulisi sisältää. Lopussa on Final presentation itse valitsemastaan aiheesta, jonka kuitenkin tulee liittyä opintoihin. Tämän viimeisen ja kurssiarvosanasi määräävän esityksen pituus on minimissään 20 minuuttia, jonka jälkeen keskusteluosuus noin 10 minuuttia. Kieliopinnoissa on muuten läsnäolopakko muistaakseni 70 prosentilla luennoista ja enkkua oli sen 2 h viikossa. Ja mielelläänhän siellä on kerran niistä maksaakin. Myös englannin opettaja oli erittäin asiansa osaava ja erittäin tiukka. Arvostelukriteereitä oli sivullinen, mutta silti täytin ne varsin mallikelpoisesti, kun arvosanani oli sieltä parhaimmasta päästä.

Principles of Management (5 ECTS)

Tutummalta nimeltään PoM on kandivaiheen kurssi. Kurssin sisältö: “Participants will learn the major tools of developing a business idea, a product idea, and a marketing strategy, and acquire basic knowledge about incorporation, organization, and financial funding of a business. They will become familiar with basic tools for staffing and production planning, and acquire a sound foundation in the economic theory of business management.” Hauskan ja erilaisen jokaisesta luennosta teki se, että jokaista aihealuetta oli luennoimassa eri henkilö, alan ekspertti. Heti ensimmäisellä luennolla tuli fiilis, että valitettavan harvoin pystyy kuvaamaan luennoitsijaa sanoilla eläväinen, hauska, mielenkiintoinen, yleisöön kontaktia ottava ja ennen kaikkea hyvä puhumaan, mutta täällä oli hyvä tunnelma proffan ekasta läbändeeroksesta alkaen.

Kurssi oli netissä ilmoitettua aikataulua nopeammin käyty, sillä luentoja oli tuplamäärä per viikko, jotta koe voitiin pitää jo joulukuussa. Tämä siksi, että samat luennoitsijat jatkoivat toista kurssia samoihin luentoaikoihin, mikä oli jatkoa tälle kurssille. Nimeä en tähän hätään kyllä muista. Luentoja oli siis 4h viikossa ja 2h tutoriaalit, joissa oli laskuharjoituksia ym. tehtäviä harkkojen pitäjän avustamana. Tutoriaaleissa kannattaa kuunnella tarkasti, sillä vaikka kielenä on kaikille tuttu lontoo, niin harkkojenpitäjän hieroglyyfeistä on välillä todella hankala saada selvää. Kaverien kanssa arvuuteltiin, että minkähän kissahiirileikin se tuonkin kaksoispisteen jälkeen piirsi.

PoM on muuten erittäin hyvä ja kattava kurssi, mutta tentistä antaisin miinusta. Tenttiaika on yksinkertaisesti liian lyhyt. 1 tunnissa sulla ei ole aikaa miettiä, vaan tarkoituksena on ilmeisesti oksentaa kaikki vaan paperille. Etusivulla, kyllä käsketään jäsentelemään vastausta ennen kirjoittamista. Aika mahdotonta, kun tentti oli yhtä pitkä kuin mihin Lappeenrannassa on tottunut, mutta tosiaan vaan tunti aikaa perinteisen 3h sijasta. Lisäksi tentti oli täysin erilainen edellisvuoteen verrattuna. Tutoriaaleissa treenattiin erityisesti laskutehtäviä, mutta tentissä painotettiin teoriaa.

Tentissä myös paljastui, kuinka huono keksintö on taitettava työpöytä, joka jää pieneen kulmaan, niin ettei siinä pysy mikään ilman pitämistä. Kellään ei ole tarpeeksi tilaa asettaa tavaroitansa. Lappeenrannassa tuttu korkokenkien kopina ensimmäisen vartin jälkeen häiritsee huomattavasti vähemmän kuin minuutin välein lattialle tippuva laskin ympäri salia. Häiriötekijöistä huolimatta tämäkin kurssi suoritettiin kunnialla päätökseen.

Introduction to International Economics (6 ECTS)

Maisterivaiheen kurssi. 3h luennot ja 2h tutoriaalit per viikko. Sisältö: “The lecture (3 hrs., held in English) is an introduction to international trade as well as international finance and open economy macroeconomics. In both fields, the lecture covers standard theories, standard policy analyses, and major institutional and historical issues.” Tämän tentin suoritin viimeisenä ja se oli managementistä poiketen 2h tentti. Monivalintaa ja esseekysymyksiä oli kuitenkin riittävästi, jotta ajan sai varmasti kulumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti