tiistai 10. joulukuuta 2013

What to do in MD?



Taas on menty sinne sun tänne, ettei ole ehtinyt sen kummemmin tapahtumista kirjoittelemaan. Tällä kertaa kerrotaan hieman tapahtumista, jotka liittyvät aiemminkin mainittuun Ikukseen joko paikan tai järjestävän tahon puolesta. Tekemistä löytyy Magdeburgista myös ilman Ikusta, joista lopussa pari esimerkkiä. Kaiken kaikkiaan päivät siis kuluvat varsin mukavasti. Kerrotaan omatoimisesti tehdyistä reissuista Magdeburgin ulkopuolelle sitten, kun sopiva rako taas löytyy. Kaupunkeja on tullut kierrettyä niin roppakaupalla, ettei kuvia pysty tähän enää tunkemaan. Tiedättepähän ainakin, että hengissä ollaan ja eteenpäin porskutellaan. Äiti ja iskä sen jo tietävätkin, kun kävivät paikan päällä tarkastamassa, että pikku-Lihto varmasti pärjäilee <3

Finnischer Länderabend
 
Ikuksen organisaatio pisti meidät Magdeburgin suomalaiset järkkäämään Suomi-illan kaikille kiinnostuneille opiskelijoille. Täällä perinteiseksi muodostuneet iltamat tunnetaan nimellä Country Night tai IKUS Länderabend. Illan tarkoituksena on antaa tietoisku kyseisestä maasta ja tarjoilla maalle tyypillistä syötävää/juotavaa sekä järjestää jotain ohjelmaa. Ikus antoi budjetiksi illalle parisen sataa euroa ja syötävän puolesta tuli varautua pariin sataan vieraaseen. Aikamoinen yhtälö, mutta me kolme suomalaista suostuttiin tähän pienen painostuksen alaisena. Oltiinhan me järjestämässä ensimmäistä Suomi-iltaa koskaan Magdeburgissa. Apua saatiin yhdeltä Suomessakin au pairina olleelta Ikuksen jäseneltä. Täytyy muuten sanoa, että Suomessa on satoja huonommin suomea puhuvia maahanmuuttajia, jotka ovat olleet maassamme vuosia, jos ei jopa kymmeniä.

Ilta aloitettiin tervetuliaisjuomalla, joka oli tietysti salmiakkikossua. Jenny kun omasi työkokemusta baaristakin, niin päätimme pitää vain itse tehtyä salmaria hyväksyttävänä. Suomesta saatiin sitä varten turkinpippurilähetys, kun ei täältä saa edes kunnon salmiakkia. Lisäksi tehtiin pari fisupulloa ihan vaan palkinnoiksi järjestettäviä kisoja varten. Ikuksen tilat koristeltiin Suomen lipuilla ja yhdelle seinälle kerättiin erilaisia faktoja Suomesta ja suomen kielestä.
"No ne tärkeimmät tietenkin..."

























Ensimmäinen ohjelmanumero oli varsin kattava PowerPoint-esitys Suomesta true or false -periaatteella. Oli kertomuksia mm. vuodenajoista, säästä, lumesta, saunasta, harrastusmahdollisuuksista kesällä ja talvella, suomalaisista henkilöistä, virallisista kielistä ja mitä ihmeellisimmistä MM-kilpailuista Suomessa, kuten kännykänheitosta, suofutiksesta ja eukonkannosta. Muutama videokin siinä Youtubesta pyöräytettiin alkukankeuksien jälkeen. Saksassa nimittäin puolet Suomen videoista ei toimi, koska sisältö ei ole saatavilla Saksan maaperällä. Perk***** GEMA ja sen myöntämät musiikin julkaisuoikeudet… Videoita kuitenkin saatiin näytettyä. Yleisö oli koko illan erittäin kiinnostunutta ja hyvällä fiiliksellä messissä. Paikkahan oli tupaten täynnä ja suunnittelemamme eukonkantokilpailu päätettiin aloittaa heti esityksen jälkeen. Ainakin se pari sataa ihmistä sisään ja ulos ei tapahdu niin nopeasti, kuin luulisi, mutta eihän me oltukaan nyt armeijassa. Innokkaita pareja ryhtyi leikkiin. Voittaja sai pullon fisua ja kaikille itsensä hengästyttäneille tarjottiin oluet innokkuuden kunniaksi.



 
Sisälle siirryttyämme alkoi ruuan tarjoilu, jota oltiin väsätty aamusta asti. Ainakin 100 karjalanpiirakkaa ja 30 munan munavoi, 100 kappaletta korvapuusteja, 5 pellillistä mamman marjapiirakkaa, 5 pellillistä mustikkapiirakkaa. Kun nämä saatiin valmiiksi, niin loppuilta tarjoiltiin pannaria mansikkahillolla. Loppujen lopuksi ainakin 5 pellillistä tuli sitäkin paistettua. Yksi muuttuja lisäsi tarjoiluihin haastetta varsin paljon. Meillä oli käytettävissä nimittäin vain yksi uuni, mutta silti onnistuttiin. Kaikki oli kypsää ja kaikki ruuat hävisivät kuin tuhka tuuleen. Niin nopeasti hyeenalauma hyökkäsi pöydän ääreen, ettei edes kuvaa valmiista ruuista ehditty ottamaan. Valtavasti kehuja saatiin jokaisesta ruokalajista ja ne maistuivat kaikille kotimaasta riippumatta. Erityiskiitos maistuneista karjalanpiirakoista kuuluu Lauralle ja Jenny saa mielestäni tästä lähtien kantaa mamman arvonimikettä, sillä marjapiirakoidensa perusteella tämä neiti on täysin valmis ”mammaksi” nyrkin ja hellan väliin :P
 



Siellä ne ruuat jossain OLI
Hilpeyttä keittiössä aiheutti munavoin menekki. Ei auttanut huutaa pöydän vieressä, että sitä tulisi laittaa siihen karjalanpiirakan päälle. Pitäisihän se tietää, että nälkäinen opiskelija mitään kuuntele, kun se näkee ruokaa tarjottimella ja on saanut luvan syödä. Munavoi nimittäin maistui muutamalle kaverille varsin hyvin ihan vaan sormilla suuhun mättäen. Eivät uskoneet sanomisiamme. Heille riitti yksinkertaisesti se, että se oli syötävää. Hetken sitä katseltuamme päätimme kuitenkin takavarikoida lopun keittiöön kerran karjalanpiirakatkin hävisivät kuin hauet rannasta konsanaan. Ei ehditty muita suunniteltuja kisoja siinä illan aikana järkkäämään, kun piti hääriä keittiössä ja olla tarjoilemassa ruokaa, jotta sen ottaminen sujuisi sutjakkaammin. Kehuja saatiin kuitenkin valtavasti ja itsekin oltiin loppujen lopuksi erittäin tyytyväisiä aikaansaamaamme iltaan. Sen verran on kuitenkin hommaa, että ei ihan joka viikko tämmöisiä pirskeitä viitsisi olla järkkäämässä. Suomalaiset kiittää ja kuittaa.
The Finns + wannabe Finn

Kartinggii

Ikus järjesti Kartingajot paikallisella sisäradalla, joka olikin edelliseen tapahtumaan verrattuna paljon miespainotteisempi. Mies ei yksinkertaisesti voi vastustaa moottoreita, pärinää, bensanhajua ja adrenaliiniryöppyjä samassa paketissa. Kerättiin siis saman tien tapahtumasta kuullessamme joukkue kasaan. Kisaa ajettiin 4 henkilön joukkueella Le Mans – tyyppisesti vajaat pari tuntia. Ohituksia, törmäyksiä, spinnauksia, takarenkaan räjähtäminen (tietysti mun autosta), kipinöitä renkaan räjähdyksestä johtuen, kuskin vaihtoja, kiihdytyksiä, naurua ja hurraamista, niistä koostui tämä ilta.

TurboFigaaaaa!





Vaikka annan 20 kiloo tasotusta, toisille lähes 30, niin silti tän joukon nopein :) Vaikka nää ei mitään F1:ä olekaan, niin aina on kiva nähdä mustaa valkosella niistä kiistellyistä asioista. Tsekatkaas mielenkiintoinen video massan vaikutuksesta kartingautoissa http://www.youtube.com/watch?v=Rm0W1_NasjQ&feature=related

Joskus taannoin luin lehtiartikkelia siitä, kuinka videopelien pelaaminen etenkin toista ihmistä vastaan kiihdyttää aivojen mielihyväkeskuksen toimintaa, jolloin aivoissa tapahtuu samanlaisia mielihyvän kokemuksia kuin seksin aikana. Mihin tällaista todellista kilpailua sitten voidaan enää edes verrata? Muistui kyllä hyvin mieleen, kun pikkupoikana kiersi rataa omalla mikroautolla. Ai että, miten siistiä hommaa. Taisi ajojen aiheuttamat adrenaliiniryöpyt nostattaa tälläkin kertaa mikroautokuumeen. Onneksi tämä tuntuu siltä ohimenevältä sortilta, olisihan siinä 2 pyörää liikaa. Siinä itse rataa kiertäessä ymmärtää kyllä senkin, miksi Räikkösen Kimillekään ei ole niin justiinsa, saako se siitä ajamisesta rahaa vai ei. Onhan se varmaan vielä astetta enemmän aivojen mielihyväkeskuksen toimintaa kiihdyttävämpää, jos ”seksin” harrastamisesta saa toistakymmentä miljoonaa euroa tilille vuosittain. Eiköhän oteta jätkät uusiksi!? 

Bowling

Ikuksen järjestämä keilausilta oli erittäin onnistunut. Lähdettiin porukalla Twentyyn keilaamaan ja saatiinkin harrastaa sitä jopa kolme tuntia pelkästään Ikuksen porukalla! Paikan työntekijät ottivat meidät vastaan todella vieraanvaraisesti. Jokaisesta kaadosta sai shotin! Aluksi kaadot olivat kyllä varsin harvassa, mutta kun paikat rupesivat lämpenemään, niin rupesi tarjoilukin hieman vähenemään. Enää sai shotin, kun teki kaadon DJ:n kuulutuksen jälkeen tiettynä aikana. Ehkä tämä anteliaisuus johtui siitä, että tekniikoita nähtiin aluksi vaikka minkälaisia. Joskus pallot lähti tyttöjen käsistä jopa taaksepäin, mutta niinhän se on, että harjoitus tekee mestarin. Toisaalta lahjattomat reenaa, joten olihan se pakko todistaa (muutamaan otteeseen), että selkä keiloihin päin voi tehdä niitä kaatoja.

Kaatoryypyllä
Pulikoimista

Ikus järjesti myös retken euroopan suurimpaan tropical holiday worldiin, jonka skippasin Amsterdamin reissun takia. Magdeburgissa on myös oma kylpylä, Nautica, jonne suuntasin omatoimisesti ah niin ihana sauna mielessä. Valitettavasti ne eivät ole ihan niin kuin Suomessa. Saunojen ulkoinen olemus on kieltämättä tyylikkäämpi kuin monen Suomessa. Erityyppisiä saunoja taisi olla 6 kappaletta ja ehdoton suosikki oli ulkona sijaitseva kotasauna. Takan loimutessa ja hienossa valaistuksessa oli mukava köllötellä ja nauttia lämmöstä. Nimenomaan lämmöstä, sillä lämpötilat eivät saksalaisessa saunassa kovin korkeat olleet. Kuumuutta ei tarvinnut pelätä, kun ei löylyäkään kiukaille heitetä :O
 
Altaissa lilluminen on mukavaa vaihtelua opiskeluun ja kaupungilla hengailuun. Porealtaat tietysti suosikkeja, mutta liukumäille täytyy antaa iso plussa! Korkein niistä yllätti jopa allekirjoittaneen, joka pitää itseään jonkinasteisena huimapäänä. Se tuli niin lujaa, että oli pakko laittaa lopussa aina silmät kiinni ja käsi naaman eteen, etteivät keuhkot ole altaaseen laskeuduttaessa ihan täynnä vettä. Tähän ei pikkulapset uskaltanutkaan tulla, niin ei tarvinnut jonotella. Iskänkin sisäinen pikkupoika otti vallan ja me mentiin kilpaa uudestaan ylös. Oli se niin hurja mäki, että sen aiheuttamaan jännityksen tunteeseen jäi ihan koukkuun.


Keilausta voi harrastaa myös astetta isommassa paikassa, joka on hieman kauempana kaupungin ytimestä, US playn bowling- & freizeitcenterissä. Helpoiten siine pääsee autolla, mutta bussitkin ilmeisesti kulkevat sinne. Sieltä löytyy keilauksen lisäksi iso valikoima autopelejä, biljardia ja muita vempaimia jenkkityyliin. Mutsi aina ihmettelee, miksi meidän täytyy Raunon kanssa aina kisailla. Syy on varsin yksinkertainen ja se löytyy läheltä. Tällä kertaa kisattiin vuorostaan iskän kanssa Sega-rallyn parissa. On se vaan aikamoinen vesseli, kun eka nöyryyttää poikaansa keilaamalla 8 kaatoo putkeen ja sit paukuttaa vielä vasaran voimalyönnissä uudet pohjat saksalaisten hämmästeltäväksi. Enkä muuten pärjänny sukelluksessakaan siel kylpyläs, mut mun iskä voittaiski teidän iskän! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti